Bliža se vpis v prvi razred. Starši se sprašujejo o zrelosti otroka, morda o odlogu v šolo. Marsikdo se ukvarja z opismenjevanjem ali drugimi šolskimi aktivnostmi, ki naj bi otroku olajšale šolsko delo. V resnici pa ni toliko pomembno, ali otrok pred šolo že pozna črke in številke ali celo bere in računa. Mnogo pomembnejše so veščine, ki jih v hitenju vsakdana pogosto zanemarimo, čeprav so ključne.

Katere so veščine, ki jih morajo otroci obvladati pred vstopom v šolo?

 

  1. Samostojnost pri oblačenju in obuvanju

Otroci se morajo pred vstopom v šolo naučiti zapenjati zadrgo, obleči pulover, zavezati čevlje. Prepoznati morajo svoje potrebščine (kape, rokavice …) in za njih poskrbeti. V šoli bodo morali za oblačenje in obuvanje poskrbeti sami, zato je najlažje, če s tem začnejo že v vrtcu. Uprite se skušnjavi, da bi otroku v garderobi obuvali copate, obesili bundo. Če bo otrok to osvojil v vrtcu, mu bo samoumevno tudi v šoli.

 

  1. Samostojnost na stranišču

V šoli učiteljice ne brišejo več zadnjice in ne preverjajo, ali so si otroci dobro umili roke. Samostojnosti na stranišču se mora otrok naučiti pred vstopom v šolo. Nekateri otroci se tega naučijo kot bi mignil, drugi potrebujejo več vaje. Doma jih navajajte, da se uredijo sami,  starši le preverjajte, kako dobro so opravili. Naučiti se morajo tudi očistiti stranišče za seboj in si seveda umiti roke.

 

  1. Pravilna izgovorjava

Otroci, ki ob vstopu v šolo narobe izgovarjajo določene glasove (najpogosteje šumnike, sičnike in črko r), imajo lahko težave z branjem in pisanjem. Zaradi napačne izgovorjave se zgodi, da npr. ne slišijo razlike med besedo »šola« in »sola«. Zato je priporočljivo, da pred vstopom v šolo obiščejo logopeda, ki jih bo naučil pravilne izgovorjave. Zaradi dolgih čakalnih dob se je smiselno naročiti čim prej.

 

  1. Pravilna drža svinčnika

Ni pomembno, ali otrok riše, piše ali barva, pomembna je pravilna drža pisala. Če niste prepričani, lahko tudi na spletu najdete veliko nasvetov. Otroku bodo za urjenje spretnosti rok in prstov pomagale tudi različne vaje, ki mu jih predstavimo skozi igro. Rezanje s škarjami, lepljenje, igra s plastelinom, pikanje, šivanje, igra s pinceto ali ščipalkami za obešanje perila, nizanje perlic na vrvico, sestavljanje sestavljank …

 

  1. Motorične veščine

V predšolskem obdobju bomo za otroka največ naredili, če mu omogočimo kar največ prostega gibanja. Tek, plezanje, igra v gozdu in na igrišču, vožnja s kolesom (brez pomožnih kolesc), rolerji in skirojem, igra z žogo. Pa tudi bosa hoja in ravsanje! Gibanje je ključno za razvoj kognitivnih sposobnosti in zmanjšuje možnost za nastanek motenj učenja (disleksija, disgrafija, diskalkulija), motenj pozornosti in motenj govora. Pri tem ni potrebe, da predšolske otroke vpisujete na različne treninge. Veliko bolj koristno bo, če greste vsak dan skupaj ven. In se zabavate!