SPOŠTOVANI STARŠI!  Po celotni državi zaznavajo povečano število primerov okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), ki se navadno pojavljajo v jesensko-zimskem času, včasih segajo celo do pomladanskih mesecev.

»RSV« je kratica za RESPIRATORNI SINCICIJSKI VIRUS. Je pogost povzročitelj okužb dihal pri dojenčkih in otrocih v zgodnjem otroštvu. Dve tretjini dojenčkov se okužita z RSV v prvem letu življenja, do konca drugega leta pa se z RSV okuži skoraj vsak otrok. Težja oblika okužbe z RSV je še posebej nevarna pri prezgodaj rojenih otrocih, otrocih s kronično pljučno boleznijo in otrocih s hujšo prirojeno srčno napako,” pravijo na NIJZ.

Kako se virus širi? Virus je zlahka prenosljiv. Širi se s telesnim stikom (z dotikom, s poljubljanjem, z rokovanjem) z okuženo osebo. Pri večini dojenčkov RSV povzroči blag prehlad. Toda v določenih primerih – tudi pri prezgodaj rojenih otrocih, otrocih s kronično pljučno boleznijo in otrocih s hujšo prirojeno srčno napako – lahko RSV povzroči okužbo pljuč. Taki dojenčki lahko hudo zbolijo.

Virus je zelo nalezljiv. Dojenčki se lahko okužijo z njim, če pridejo v stik z otrokom ali odraslim, ki je z virusom okužen. Virus RSV se lahko širi s kašljanjem in kihanjem ali z neposrednim stikom. 

NIJZ poudarja, da lahko z nekaj ukrepi pomagate zmanjšati tveganje za okužbo z RSV:

– Preden primete otroka, si roke umijte s toplo vodo in z milom.

– Če ste prehlajeni ali imate vročino, morate vedeti, da lahko s poljubljanjem dojenčka okužite z RSV. Dojenčka zato raje samo nežno objemite ali ga pobožajte po glavi.

– Če so sorojenci prehlajeni ali imajo vročino, pazite, da se dojenčku ne približajo.

– Otroka ne jemljite s seboj tja, kjer je veliko ljudi (v vrtce, nakupovalna središča, na velika družinska srečanja …).

– Če imate doma novorojenčka, je priporočljivo, da starejši sorojenec ne obiskuje vrtca, saj lahko prinese RSV domov.

– Do 2. meseca otrokove starosti odsvetujemo obiske. V bližini otroka ne kadite. Prepovejte kajenje v hiši.

Bodite pozorni na naslednje znake, ki se stopnjujejo od blagih do hujših:  zvišana telesna temperatura, voden izcedek iz nosu, splošni znaki prehlada,  suh, dražeč kašelj,  težko dihanje,  sopenje ali piskajoče dihanje, hitro dihanje, pomodrevanje, daljši dihalni premori. 

VRTEC LAHKO OBISKUJEJO LE ZDRAVI OTROCI!