Spoštovani starši!

 

V vrtcu so se pojavili posamezni primeri trebušne viroze. Pri trebušni virozi gre za vnetje želodca in črevesja, ki ga povzročajo virusi. Pozimi gre predvsem za noroviruse, včasih pa tudi za rotaviruse.

Ob izbruhu bolezni se lahko pojavijo splošni simptomi , npr. slabost in slabo počutje, nato pa še najbolj značilna znaka črevesne okužbe – driska in krči, ki ju lahko spremljata tudi bruhanje in povišana telesna temperatura ter znaki prehlada. Povzročitelji bolezni se običajno prenašajo z rokami oz. z neposrednim stikom.

 

Preprečevanje bolezni:

  • pravilna higiena rok (pravilno umivanje z milom in tekočo vodo, posebno po opravljanju potrebe, menjavi plenic, pred jedjo ter pred in med pripravo hrane);
  • kontaminirane površine mokro čistimo in dezinficiramo,
  • poostren higienski režim v vrtcu in doma
  • otroci, ki imajo drisko, bruhanje ne smejo obiskovati vrtca ali šole.

 

Otroci, ki imajo drisko in bruhajo, morajo ostati doma in naj ne obiskujejo vrtca. Otrok se lahko ponovno vključi v vrtec, ko je od zadnjega bruhanja ali odvajanja tekočega blata minilo najmanj 48 ur.

 

Vas starše naprošamo, da nam v primeru odsotnosti vašega otroka tudi sporočite vzrok odsotnosti. Ta podatek nam je pomemben pri spremljanju bolezenskih pojavov  v vrtcu.

 

Hvala za sodelovanje in lep pozdrav.

 

 

 

Pripravila: Tina Benigar, organizatorka prehrane in ZHR v vrtcu

Pregledala: Vlasta Urška Baraga, ravnateljica